Джони Деп

Още за Джони Деп

Джони Деп
Име: Джон Кристофър Деп
Роден/а: 9 юни 1963 г.
Националност: САЩ
Професия: актьор
Активност: 1984 – до днес
Награди: Награди Златен глобус Най-добър актьор в мюзикъл или комедия: 2007 „Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт“
Съпруг/а: Лори Ан Алисън (1983 – 1985; развод), Амбър Хърд (2015 – 2017; развод)
Деца: Лили-Роуз Мелъди Деп, Джон Кристофър „Джак“, Деп ІІІ

Джони Деп – хем пират, хем симпатичен

… Той е готов да изиграе всеки ексцентричен и странен образ, колкото и да е противоречив.
Може би затова друг нямаше да се справи с персонажа на пирата Джак Спароу. Хем пират, хем симпатичен, при това и в петте филма от поредицата „Карибски пирати“.
Той разбира се е Джони Деп, който освен пирата от тези ленти много умело се превъплъщава в ролята на Раул Дюк в „Страх и омраза в Лас Вегас“ и в ролята на Сам в „Бени и Джун“.

Нещо повече, в края на 2022 г. се появи информация, че след 3 годишно отсъствие от големия екран Деп се завръща, при това с голяма роля.
Той ще се превъплъти в образа на френския крал Луи XV в драмата на режисьора Майвен льо Беско Jeanne du Barry.

Според кинолозите, които очакваха премиерата на продукцията на фестивала в Кан през май 2023 г., именно Джони Деп е най-подходящият актьор за тази роля – те припомнят факта, че монархът с доста противоречив и особен характер все пак е останал на трона цели 59 години през 18 век, въпреки че е управлявал зле.
Първите снимки от този филм се появиха през януари 2023-а.

Лентата разкрива историята на последната любовница на крал Луи XV – Жана дю Бари. Критиците припомнят, че за последно Деп се бе появявал на големия екран във филма „Великият“ през 2020 г.
Тук е задължително да вметнем, че американският актьор, роден през 1963 г., бе изпаднал за дълго време в немилост и бе пренебрегван от режисьорите.

Той бе нежелан най-вече заради шумния скандал с бившата му съпруга Амбър Хърд.
Тя го бе обвинила в домашно насилие, но в продължителния съдебен процес Джони успя да опровергае това и премина в атака, като осъди Амбър за клевета.

Съдът пък му призна обезщетение от 10 млн. долара, които актьорът обяви, че ще даде за благотворителност.
Това не е неочакван ход, тъй като от кино Деп е спечелил немалко пари – твърди се, че лентите с негово участие са натрупали повече от 2,2 млрд. долара приходи само в Съединените щати и повече от 5 милиарда долара по света.
Може само да предположите какви хонорари е отнесъл Деп…

Между другото, заради този шумен съдебен процес, който продължи доста и заради пандемията от коронавирус, актьорът не само бе пренебрегван, но и малко кривна от правия път, отдавайки се на алкохол и наркотици.
Мнозина обаче смятат, че той е мъж с характер и връщайки се в голямото кино, ще подреди отново живота си, отдаден на изкуството.

Започнахме с „Карибски пирати“, защото в тази поредица ролята на Джони Деп като пирата Джак Спароу е една от т.нар. емблематични роли. Първата лента е от 2003 г. – „Карибски пирати: Проклятието на Черната перла“, който носи приходи от 654 млн. долара.
Следват още 4 филма: „Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца“ (2006 г.), „Карибски пирати: Накрая на света“ (2007 г.), „Карибски пирати: В непознати води“ (2011 г.) и „Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“ (2017 г.).

И понеже вече стана дума за пари, за много пари, британският вестник „Сън“ пише, че въпросните 5 филма от поредицата са донесли повече от 4 млрд. долара в международния бокс офис, а Деп е заработил само от тези пет филма повече от 240 млн. долара.
Ами трудил се е човекът…
Тук е мястото да кажем още, че в края на 2022 г. се появиха информации, че Джони се завръща като Джак Спароу и в подготвяния шести филм от знаменитата поредица с работно заглавие „Карибски пирати: Ден в морето“.
Очакваше се снимките да стартират през февруари 2023-а в Англия.

Като мнозина други американски актьори и Джон Деп не носи гена на родители, свързани с киното и с изкуството въобще.
Баща му по професия е строителен инженер, а майка му е сервитьорка.
Това не пречи на Джони да се насочи там, където го влече сърцето, а именно към… музиката.
Да, неговата първа слабост, която, оказва се, го държи и до 60-ата му година, е именно музиката, а не киното. В различни училищни групи той се изявява като добър китарист.

Когато е на 15, родителите му се развеждат и това може би допълнително дава тласък на тийнейджъра да се ориентира към музиката, при това вече доста сериозно и професионално.
Затова съвсем не е изненадващ фактът, че през 2023 г. в България Джони се канеше да пристигне с прочутата си рокбанда „Холивудските вампири“.

Турнето бе насрочено за 12 юни в София, а билетите се появиха още в края на 2022-ра.
Тогава стана известно, че всеки фен на Джони може да се щракне за спомен с него срещу 3000 лева.
Толкова бе обявената цена за ВИП пакет за концерта, в който се включва и роклегендата Алис Купър.
Изявата в столицата е част от европейското турне на групата, която се появява на сцена отново след 3 години.

И ако се върнем към кинотворчеството на Джони Деп – в киното е много важно някой да те види и в началото да ти подаде ръка.
Това за Деп прави големият Никълъс Кейдж.
Той вижда таланта на Джони и го свързва със своя агент. Така Деп се снима във филма „Кошмари на Елм стрийт“ през 1984 г. Любопитното е, че когато се разписва под първия си кинохонорар, Деп не бърза да изхарчи парите, а с тях записва курс по актьорско майсторство, т.е. инвестира съвсем правилно и целенасочено.
Благодарение на това получава роля, макар и малка, в лентата на Оливър Стоун „Взвод“. Филмът е награден с „Оскар“.

Паралелно с киноизявите си Деп продължава да забива с рокбандата си Rock City Angels и става популярен и като музикант.
Актьорската му кариера преминава и през един популярен телевизионен сериал - 21 Jump Street.
Поредицата е насочена предимно към младежката аудитория и именно сред нея Деп става доста популярен в продължение на 3-те години, през които сериалът се излъчва.

Годината е 1990-а. Деп е номиниран за престижния Златен глобус за участието си във филма „Едуард ножиците“.
С Леонадро ди Каприо си партнират в популярния филм „Защо тъгува Гилбърт Грейп“ на режисьора Ласе Хелстрьом, а после Джони се появява и в една от знаменитите ленти на Емир Костурица „Аризонска мечта“ (вж. отделно филмографията на актьора).

И понеже започнахме с признанието, нека кажем: в кариерата си в киното Джони Деп има три номинации за „Оскар“, като и трите са за най-добър актьор в главна роля.
Това става през 2004, 2005 и 2008 г., за ролите на капитан Джак Спароу в „Карибски пирати: Проклятието на Черната перла“, както и за превъплъщенията си във филмите „Пътят към Невърленд“ и „Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт стрийт“.

Има приз и от Лондонското общество на критиците през 1996 г., от критиците в руското кино през 1998-ма и от Гилдията на актьорите в САЩ през 2004 г.
Печели Златен глобус за ролята на Суини Тод през 2008 г., за тази награда има още 7 номинации.
Приз за цялостно творчество пък има от кинофестивала в Сан Себастиян от 2021 г.

Тези награди не са никак случайни.
Дори ония, които не го харесват, признават таланта му да играе различни по характер и темперамент персонажи, при това успява да ги пресъздаде изключително майсторски.
Затова му допада и ролята в „Новият Дон Жуан“, където си партнира с легендата Марлон Брандо.
Много силно е присъствието му и в „Мъртъв“.

За личния живот на Джони вече стана дума – поне за Амбър Хърд.
Преди нея обаче Джони има още няколко връзки все с известни жени – Лори Алисън, за която е женен три години, с актрисата Униона Райдър, за която пък е сгоден и също са заедно 3 години, с модела Кейт Мос, с френската певица Ванеса Паради, от която има две деца, и с Амбър Хърд накрая, с която се развежда през 2017 г.

И въпреки тези не толкова дълготрайни връзки с жени Джони Деп признава нещо много истинско: „Всичко, което съм правил до 27 май 1999 г., беше вид илюзия, съществуваща, без да живее. Дъщеря ми, раждането на дъщеря ми ми даде живот…“
Какво по-човешко признание от това?...
Копирането на текст е разрешено само при поставяне на линк към първоизточника

Джони Деп - Галерия

Jack Sparrow - Tribute

5 624
15
16
1

Онлайн филми с участието на Джони Деп

Рейтинг 0.9
SD 480