Брус Лий

Още за Брус Лий

Брус Лий
Име: Брус Лий / Bruce Lee
Роден/а: 27 ноември 1940 г. / Сан Франциско, Калифорния, САЩ
Починал/а: 20 юли 1973 г. / Коулун Тонг, Хонгконг
Погребан/а: Сиатъл, САЩ
Националност: САЩ
Професия: актьор
Активност: от 1950 г. до 1973 г.
Съпруг/а: Линда Лий Кадуел (ж. 1964 г.–1973 г.)
Деца: Брендън Лий, Шенън Лий

Брус Лий – легендата умира последна

… Той си отива от този свят едва на 32. Почитателите му са шокирани и не могат да повярват. Защото името му още приживе вече е легенда. Най-голямата знаменитост в света на бойните изкуства. Създал уникални филми. Стъпил на философия, от която и днес има какво да се научи, стига да умееш да четеш между редовете.

Най-странното е, че малцина знаят истинското му име – Лий Юен Кам. Не ви говори може би нищо. Но ако чуете Брус Лий, нещата си идват на мястото. Велик боец, голям майстор, създател на незабравими киноленти. С милиони почитатели по цялата планета.
И което е най-интересното – отдалечаваме се от времето на неговата загадъчна смърт, а той още е жив. Легендата не умира…

Разбира се много може да се говори и пише за тази звезда на бойните изкуства и киното. Мнозина хроникьори – не защото са представители на жълтата преса, а от обясним интерес, и днес продължават да търсят причините за необяснимата смърт на Брус. Няма как да не е така – той е физически здрав като желязо, изключително добре трениран, а на 20 юли 1973 г. ляга да си почине през деня и не се събужда.

Версиите продължават да се множат. Според някои скандални предположения актьорът е бил в последните години на силни наркотици, имало е и друг утежняващ здравето фактор – алкохола, и това е сложило край на живота му. Търсейки скандал, някои медии коментираха, че Брус дори участвал в някаква оргия с много наркотици. Според официалната аутопсия обаче в кръвта му са открити само следи от марихуана, което не може да е причина за смъртта му, категорични са лекарите.

Има и друга версия, според която той е отровен от актрисата Бети Тинг Пей, която е била негова любовница и не е можела да прости изневяра от страна на боеца. Друга хипотеза слага в основата на смъртта неговия бизнес партньор Реймънд Чой, с когото имат основана съвместна филмова компания, наследена изцяло от Чой след смъртта на актьора. Някои издания пишат, че Брус Лий загива в резултат на тайна техника, наречена докосване на смъртта.
Така негови неприятели, китайски майстори на кунг-фу, му отмъстили, защото преподавал бойното изкуство на неазитаци. Тази техника била основана на атакуване на точките на натиск, което пък водело до забавена смърт на противника. В същото време не се пропуска фактът, че преди да заспи вечния си сън, Брус е изпил таблетка против главоболие, която, според мнозина, организмът му не можал да понесе.

В края на 2022 г. изданието Clinical Kidney Journal публикува най-новата версия за смъртта на боеца. Според нея той е изгубил живота си вследствие на прекомерно количество приета вода и явлението, наречено хипонатриемия, довело до мозъчен оток. Това можело да се получи, ако приемът на вода не съответствал на отделянето й с урината…

И още, и още версии. Тайната обаче си остава неразгадана, още повече на фона на факта, че синът на Брус – Брендън, умира също загадъчно и мнозина тогава изказаха версията за родово проклятие, което тегне над фамилията. Брендън Лий, който още от ранна детска възраст се учи на бойни изкуства от баща си и става актьор, е прострелян по време на снимки за филма „Гарванът“. Оказва се незнайно как, че вместо халосни патрони в оръжието се озовава истински куршум. Брендън загива едва на 28 години.

А за влиянието на Брус върху почитателите на бойните изкуства и киното говори дори фактът, че на траурната церемония в Хонконг се стичат повече от 30 000 души. Лий има и второ погребение – в Сиатъл.

За детството му се знае немалко. Брус е роден в Сан Франциско през 1940 г. и се появява на бял свят именно в Щатите, тъй като по това време баща му Ли Хой Чен, известен оперен певец, е на турне Зад Океана. Майката на бъдещия велик боец Грейс Лий също работи в операта, грижи се за костюмите на артистите. Всъщност рожденото име на Брус – Лий Юен Кам, означава Защитник на Сан Франциско. Семейството не е бедно, но малкият Брус е привлечен от улицата.

Той има решителен характер, не се страхува от нищо и често влиза в улични боеве, в които вече се вижда, че умее отлично да раздава юмруци. Обичал да се налага като лидер. По-късно се понася и легендата, че Лий например е имал способността да улови във въздуха зрънце от ориз с клечки за хранене, а за удар от разстояние 1 метър пък реакцията му отнемала само 5 стотни от секундата.
Може би за това Брус да се насочи към бойните изкуства, заслуга има и баща му, който бил почитател на гимнастиката на монасите даоисти – тай чи чуан. Учел децата си на нея, още когато били малки.

Любопитен факт в биографията на Брус е, че той е заснет във филм още когато е бебе. Това става през 1941 г. в лентата „Момчето от Голдън Гейт“. Като съвсем малък той се снима и в други филми, в които се превъплъщава най-вече в ролята на хулиган, но първият, в който му поверяват главна роля, е „Началото на едно момче“.

Що се отнася до бойните умения, могат да се напишат тонове литература. Младокът влиза в света на бойните изкуства като ученик на Ип Ман, който го запознава със стила Винг Чун. През годините Брус напредва много, смесва различни бойни стилове и дори сам създава свой стил – Джит Кун До, което означава Пътят на прехващащия юмрук.

Годините в Съединените щати слагат своя отпечатък върху житейската съдба на Брус Лий. Той се записва студент във Вашингтонския университет в Сиатъл, където следва философия. Може би заради това в бойните изкуства той налага и своята житейска философия. Така например сред неговите правила най-важното е да намираме баланс между мислите и действията си и да избягваме несъщественото. Брус Лий казва: Не се страхувай от провала. Не провалът, а ниската цел е престъпление. Във великите опити е славно дори да се провалиш!” Струва си и съвременният човек да се замисли над тези думи…

Хрониката сочи, че когато е на 18 г. Брус има вече 20 филма зад гърба си. Междувременно за да се издържа в САЩ, работи като сервитьор и преподава карате и кунг-фу. Неговият първи филм в Щатите е „Сирачето Ах-Сам“, който вече го прави известен. В периода 1965 – 1967 г. Брус се снима в сериала „Зеленият стършел“, където му е поверена главна роля. Преди това сключва брак с Линда, от която има син Брендън и дъщеря Шенън. Те също стават актьори.

В развитието му идва следващата стъпка – запознанството с продуцента Реймънд Чоу, с когото започват съвместна работа. А тя им носи успех, слава и пари. Първият филм, който носи на двамата много пари, е „Големият шеф“. Следват още две много успешни ленти – „Яростта да победиш“ и „Яростта на Дракона“. За жалост планираният следващ филм – „Операция Дракон“, не се реализира, тъй като Брус си отива от този свят, без да успее да завърши филма. Нелепата смърт идва в дома на актрисата Бети Тинг Пей, където Брус има среща с Чой. Актьорът се оплаква от главоболие, Бети му дава таблетка еквагезик и той се отегля в другата стая, за да почине. Така и не се събужда…

Затова пък след него в екшъните с много бой участват такива негови последователи като Джеки Чан, Чък Норис, Стивън Сегал, Жан-Клод Ван Дам и др.

В края на декември 2022-ра стана известно, че след немалко проекти за биографичен филм, посветен на Брус Лий, най-после идеята ще се реализира. Със задачата се е ангажирал режисьорът Анг Лий, а ролята на Брус той е поверил на сина си Мейсън Лий.

И понеже за мнозина ще е любопитно, ще кажем още, че покрай всичко, с което се е занимавал Брус в областта на бойните изкуства и киното, боецът е писал и стихове в някои от своите тефтери. Предлагаме на вниманието ви в превод едно кратко негово стихотворение:

"Скитам се сам в тишина,
а в небето два папагала се гмуркат,
уплашени от рибарите.
Две риби плуват в реката -
белият, златният цвят на водата.
През оградата
чаената роза посяга към слънцето.
Две пеперуди пърхат сред цветята.
И изглежда знаят къде искат да отидат,
но те не знаят как да стигнат до там…"

Литературоведите имат думата!
Копирането на текст е разрешено само при поставяне на линк към първоизточника

Брус Лий - Филмография

  • „Голдън Гейт Момиче“ (1941)
  • „Раждането на човечеството“ (1946)
  • „Моят син Ах Чунг“ (1950)
  • „Зеленият стършел“ (1965 – 1967)
  • „Батман“ (1966 – 1967)
  • „Големият шеф“ (1971)
  • „Юмрукът на яростта“ или „Китайската връзка“ (1972)
  • „Пътят на дракона“ (1972)
  • „Дракона идва“ (1973)
  • „Игра на смърт“ (незавършен) (1973)

Брус Лий - Галерия

Enter The Dragon (Bruce Lee Vs O'Hara)

3 367
8
8
0

Онлайн филми с участието на Брус Лий