Уил Смит

Още за Уил Смит

Уил Смит
Име: Уил Смит / Will Smith
Роден/а: 25 септември 1968 г. / Филаделфия, САЩ
Националност: САЩ
Професия: актьор
Активност: от 1986 г. до днес
Награди: „Грами“: за песента „Parents Just Don't Understand“ (1988); „Грами“: за песента „Summertime“ (1991), „Грами“: за песента Men In Black (1997); „Грами“: за песента Gettin' Jiggy Wit It (1998)
Съпруг/а: Джейда Пинкет Смит (1997), Шери Зампино (1992 – 1995)
Деца: 3 - Трей Смит, Джейдън Смит, Уилоу Смит

Уил Смит – плесница и „Оскар“ в рамките на 60 минути

… Датата 27 март 2022 г. ще се помни дълго и ще остане записана по специален начин в аналите на кино наградите „Оскар“. Има и две личности, които със сигурност няма да забравят тази дата. Единият е американският актьор и певец Уил Смит, а другият е комикът Крис Рок.
Историята на най-бляскавата церемония в света на киното от 27 март вече не е същата.
В разгара на тържеството актьорът Уил Смит излезе бесен на сцената и зашлеви звучна плесница на водещия шоуто Крис Рок.
Действието бе неочаквано и извън всякакви сценарии. Повод за скандалната проява обаче имаше. В хода на воденето Рок опита шеговита закачка със заболяването на съпругата на Уил – Джада Пинкет Смит. Темпераментният актьор обаче явно е сметнал това за неуместна шега и реагира спонтанно.

Още по време на церемонията мненията бяха разделени. Не бяха малко ония, които оправдаха плесницата – в крайна сметка никой няма право да се подиграва със здравословното състояние на когото и да било. Грозно и неуместно е.
Други обаче защитиха Крис Рок с мотива, че подобно шоу носи и импровизация, и шеговито намигване, а публичният шамар унижава водещия…

Между другото, плесницата не остана без последствия. Актьорът сам се оттегли от Академията, която връчва наградите „Оскар“, а този орган пък му наложи забрана 10 години да не участва в церемониите.
Осъзнал постъпката си, Смит се извини на всички с 6-минутно видео в социалните мрежи. Обърна се към Крис Рок, към майка му, към колегите си от церемонията, към феновете си с молба да му простят. Резилът обаче си остана…

И понеже в подобни ситуации винаги си казва думата иронията на съдбата, на същата бляскава церемония 53-годишният актьор Уил Смит получи първия си „Оскар“ за най-добра мъжка роля – за участието си в „Методът Уилямс“, филм, посветен на сестрите тенисистки Серина и Винъс. Преди това той бе два пъти номиниран за големия приз – за ролите си във филмите „Али“ и „Преследване на щастието“.

Всъщност когато става дума за Уил Смит, не бива да се подминава фактът, че той е сред малцината личности, които успяват да пробият на високо ниво в две типично американски печеливши индустрии – киното и музиката. За успеха си в рапа Смит има във витрината си 4 престижни награди „Грами“ – през 1988, 1991, 1997 и 1998 г.

И понеже започнахме с кино, може би трябва да кажем, че сред най-успешните му роли, които го водят към славата му на голям актьор, са превъплъщенията му в „Лоши момчета“ и „Денят на независимостта“. Всъщност първото заглавие е поредица от филми, като още с първото си участие Смит в ролята на полицейския детектив Майк Лоури от Маями става известен.
Лентата е типичен екшън, в който има от всичко, характерно за жанра – има преследване, гонки с коли, стрелба, има, разбира се, и шеговити сцени, но най-вече – отлична актьорска игра.

Що се отнася до „Денят на независимостта“, той е излъчван многократно по българските телевизионни канали. Филмът на режисьора Роланд Емерих е един от най-касовите в историята, може да го гледаш няколко пъти и въпреки че познаваш сюжета и героите, няма да ти омръзне.
Лентата съчетава екшън и фантастика, при това съчетанието е перфектно. Има изключителни и зашеметяващи визуални ефекти, последна дума на технологиите, които будят възхита. Темата за нападението на извънземни на планетата Земя неведнъж е присъствала в киното, но в този филм тази тема е разработена наистина майсторски.
Веднага буди симпатиите и актьорът Уил Смит, който се превъплъщава в ролята на капитан Стивън Хилър – безстрашен пилот, призван да защити земляните от агресията на нашествениците от Космоса.

Когато става дума за филмите с участието на Уил Смит (вж. филмографията на актьора отделно) не може да бъде подминато заглавието „Аладин“. Тук звездата изпълнява ролята на джина и критиците са единодушни, че това превъплъщение на актьора е доста по-различно от предишните му роли.
Но пък той се справя перфектно по мнението на всички – играе с чар и магия, които грабват зрителя. Любопитното е, че в този филм, който се появи по кината през 2019 г., по признанията на самия Смит той е вкарал малко рап в някои моменти, за да се освежи картината.

Експериментът се е оказал успешен. Актьорът е имал известни притеснения в началото, тъй като в класиката на „Аладин“ от Дисни ролята на синия джин е изпълнена блестящо от Робин Уилямс. Но с музиката на моменти Уил успял да „влезе в кожата“ на духа.
Според актрисата Наоми Скот пък основната тема на „Аладин“ е да се приемеш такъв, какъвто си, и това е много важна поука за децата…

Сред много успешните роли на Смит е и тази на легендарния боксьор Мохамед Али в едноименната лента. Когато човек види този филм, ще му бъде трудно да си представи някой друг актьор в ролята на боксьора освен Уил Смит.
Лентата си заслужава не само заради интересната житейска и спортна история на Мохамед Али, но и заради присъствието в сюжета на значими за онова време социално-политически мотиви от живота в Съединените щати.

Няма да е пресилено да се каже, че обаянието на Смит е вродена черта. Хроникьори разказват, че в детството си Уил е съумявал да се измъква от всякакви ситуации благодарение на чара си и заради това получава прозвището Принц. Бил е сред добрите ученици и неслучайно получава покана за стипендия в университета в Масачузетс.

Той обаче отказва, тъй като шоубизнесът го влече повече. И е редно да кажем няколко думи и за увлечението му по музиката.
С рап започва да се занимава още на 12 години и след една случайна среща с Джеф Таунс започват съвместна работа като DJ Jazzy Jeff and the Fresh Prince. Издават два платинени албума и им е присъдена първа награда „Грами“ за рап музика.

Интересно е да се отбележи, че на 18 години Уил Смит вече е милионер, а успехите му в киното го карат да сложи един доста висок хонорар от 5 млн., за да се снима във филм. Което не му пречи в една от медийните си изяви да заяви следното: „Ние харчим пари, които нямаме, за неща, от които не се нуждаем, за да впечатлим хората, които не ни интересуват“.

Популярността на Уил Смит се дължи и на едно негово участие в нашумял комедиен тв сериал – „Свежият принц от Бел Еър“. В тази поредица актьорът играе сам себе си и в интерес на истината също заработва доста сериозни хонорари…

И ако отново се върнем към скандалната плесница на Оскарите, през същата 2022 година, но през есента, Смит пусна първия си филм след въпросната церемония. В интерес на истината лентата бе заснета още преди скандала, но пък се забави нейната премиера. Филмът „Еманципация“ тръгна в началото на декември 2022-ра.
Той е исторически трилър, който се базира на истинска история. Става дума за мъж, който се опитва да избяга от робство. Хроникьори веднага отбелязаха, че макар да има забрана да участва в церемонии на „Оскар“, това не пречи на Смит да бъде номиниран за приза в „Еманципация“. Последната дума остана в Академията…
Копирането на текст е разрешено само при поставяне на линк към първоизточника

Уил Смит - Филмография

ГодинаЗаглавиеОригинално заглавиеРоляБележки
1990Saturday Morning Videosтелевизионен сериал, 1 епизод
ABC Afterschool Specialтелевизионен сериал, 1 епизод
1992Blossomтелевизионен сериал, 1 епизод
Where the Day Takes YouМани
1993Произведено в АмерикаMade in AmericaТи Кейк Уолтърс
Шест степени на разделениеSix Degrees of SeparationПол
1995Лоши момчетаBad Boysдетектив Майк Лоуъри
1990 – 1996Принцът от Бел ЕърThe Fresh Prince of Bel-AirУил Смиттелевизионен сериал, 146 епизода
1996Денят на независимосттаIndependence DayСтивън Хилър
1997Мъже в черноMen in Blackагент Джей
Happily Ever After: Fairy Tales for Every ChildПинокио (глас)анимационен телевизионен сериал, 1 епизод
1998Обществен врагEnemy of the StateРобърт Клейтън ДийнТони Скот
1999Torrance Risesсебе си
Този див, див западWild Wild WestДжеймс Уест
2000Welcome to HollywoodСебе си
Легенда за Багър ВансThe Legend of Bagger VanceБагър Ванс
2001АлиAliМохамед Али
  • Номинация – Оскар за най-добра мъжка роля.
  • Номинация – Златен глобус за най-добър актьор в драматичен филм.
2002Мъже в черно 2Men in Black IIагент Джей
2003Лоши момчета 2Bad Boys IIдетектив Майк Лоуъри
2003 – 2004All of UsДжонителевизионен сериал, 3 епизода
2004A Closer Walk(разказвач)документален филм
Аз, роботътI, Robotдетектив Дел Спунър
История с акулиShark TaleОскар (глас)анимационен филм
2005ХитчHitchАлекс Хитчънс
2006Преследване на щастиетоThe Pursuit of HappinessКрис Гарднър
  • Номинация – Оскар за най-добра мъжка роля.
  • Номинация – Златен глобус за най-добър актьор в драматичен филм.
2007Аз съм легендаI Am Legendдоктор Робърт Невил
2008ХанкокHancockДжон Ханкок
Седем душиSeven PoundsБен Томас
2012Мъже в черно 3Men in Black IIIагент Джей
2013Земята: Ново началоAfter EarthСайфър Рейдж
Anchorman 2: The Legend Continues Репортер на ESPN
2014Зимна приказка в Ню ЙоркWinter's Taleсъдия
2015ФокусFocusНики
Concussionд-р Бенет Омалу
  • Номинация – Златен глобус за най-добър актьор в драматичен филм.
  • Номинация – Сателит за най-добър актьор.
2016Отряд самоубийциSuicide SquadФлойд Лоутън / Дедшот
2019Аладин (филм, 2019)AladdinДжина / Моряк
Spies in DisguiseЛанс Стърлинг (глас)анимационен филм

Уил Смит - Галерия

Floyd Lawton shows Deadshot | Suicide Squad

6 937
13
16
3

Онлайн филми с участието на Уил Смит

Рейтинг 0.9
SD 480
Рейтинг 0.5
SD 480
Рейтинг 1
SD 480
Рейтинг 0.4
SD 480