FilmiFen » Актьори » Уил Смит

Уил Смит

Още за Уил Смит

Уил Смит
Категория: Актьори
Име: Уил Смит
Роден: 25 септември 1968 г.
Националност: САЩ
Професия: актьор
Активност: от 1986 г. до днес
Награди: „Грами“: за песента „Parents Just Don't Understand“ (1988); „Грами“: за песента „Summertime“ (1991), „Грами“: за песента Men In Black (1997); „Грами“: за песента Gettin' Jiggy Wit It (1998)
Съпруга: Джейда Пинкет Смит (1997), Шери Зампино (1992 – 1995)
Деца: 3 Трей Смит, Джейдън Смит, Уилоу Смит
Уил Смит – плесница и „Оскар“ в рамките на 60 минути

… Датата 27 март 2022 г. ще се помни дълго и ще остане записана по специален начин в аналите на кино наградите „Оскар“. Има и две личности, които със сигурност няма да забравят тази дата. Единият е американският актьор и певец Уил Смит, а другият е комикът Крис Рок. Историята на най-бляскавата церемония в света на киното от 27 март вече не е същата. В разгара на тържеството актьорът Уил Смит излезе бесен на сцената и зашлеви звучна плесница на водещия шоуто Крис Рок. Действието бе неочаквано и извън всякакви сценарии. Повод за скандалната проява обаче имаше. В хода на воденето Рок опита шеговита закачка със заболяването на съпругата на Уил – Джада Пинкет Смит. Темпераментният актьор обаче явно е сметнал това за неуместна шега и реагира спонтанно.

Още по време на церемонията мненията бяха разделени. Не бяха малко ония, които оправдаха плесницата – в крайна сметка никой няма право да се подиграва със здравословното състояние на когото и да било. Грозно и неуместно е. Други обаче защитиха Крис Рок с мотива, че подобно шоу носи и импровизация, и шеговито намигване, а публичният шамар унижава водещия…

Между другото, плесницата не остана без последствия. Актьорът сам се оттегли от Академията, която връчва наградите „Оскар“, а този орган пък му наложи забрана 10 години да не участва в церемониите. Осъзнал постъпката си, Смит се извини на всички с 6-минутно видео в социалните мрежи. Обърна се към Крис Рок, към майка му, към колегите си от церемонията, към феновете си с молба да му простят. Резилът обаче си остана…

И понеже в подобни ситуации винаги си казва думата иронията на съдбата, на същата бляскава церемония 53-годишният актьор Уил Смит получи първия си „Оскар“ за най-добра мъжка роля – за участието си в „Методът Уилямс“, филм, посветен на сестрите тенисистки Серина и Винъс. Преди това той бе два пъти номиниран за големия приз – за ролите си във филмите „Али“ и „Преследване на щастието“.

Всъщност когато става дума за Уил Смит, не бива да се подминава фактът, че той е сред малцината личности, които успяват да пробият на високо ниво в две типично американски печеливши индустрии – киното и музиката. За успеха си в рапа Смит има във витрината си 4 престижни награди „Грами“ – през 1988, 1991, 1997 и 1998 г.

И понеже започнахме с кино, може би трябва да кажем, че сред най-успешните му роли, които го водят към славата му на голям актьор, са превъплъщенията му в „Лоши момчета“ и „Денят на независимостта“. Всъщност първото заглавие е поредица от филми, като още с първото си участие Смит в ролята на полицейския детектив Майк Лоури от Маями става известен. Лентата е типичен екшън, в който има от всичко, характерно за жанра – има преследване, гонки с коли, стрелба, има, разбира се, и шеговити сцени, но най-вече – отлична актьорска игра.

Що се отнася до „Денят на независимостта“, той е излъчван многократно по българските телевизионни канали. Филмът на режисьора Роланд Емерих е един от най-касовите в историята, може да го гледаш няколко пъти и въпреки че познаваш сюжета и героите, няма да ти омръзне. Лентата съчетава екшън и фантастика, при това съчетанието е перфектно. Има изключителни и зашеметяващи визуални ефекти, последна дума на технологиите, които будят възхита. Темата за нападението на извънземни на планетата Земя неведнъж е присъствала в киното, но в този филм тази тема е разработена наистина майсторски. Веднага буди симпатиите и актьорът Уил Смит, който се превъплъщава в ролята на капитан Стивън Хилър – безстрашен пилот, призван да защити земляните от агресията на нашествениците от Космоса.

Когато става дума за филмите с участието на Уил Смит (вж. филмографията на актьора отделно) не може да бъде подминато заглавието „Аладин“. Тук звездата изпълнява ролята на джина и критиците са единодушни, че това превъплъщение на актьора е доста по-различно от предишните му роли. Но пък той се справя перфектно по мнението на всички – играе с чар и магия, които грабват зрителя. Любопитното е, че в този филм, който се появи по кината през 2019 г., по признанията на самия Смит той е вкарал малко рап в някои моменти, за да се освежи картината. Експериментът се е оказал успешен. Актьорът е имал известни притеснения в началото, тъй като в класиката на „Аладин“ от Дисни ролята на синия джин е изпълнена блестящо от Робин Уилямс. Но с музиката на моменти Уил успял да „влезе в кожата“ на духа. Според актрисата Наоми Скот пък основната тема на „Аладин“ е да се приемеш такъв, какъвто си, и това е много важна поука за децата…

Сред много успешните роли на Смит е и тази на легендарния боксьор Мохамед Али в едноименната лента. Когато човек види този филм, ще му бъде трудно да си представи някой друг актьор в ролята на боксьора освен Уил Смит. Лентата си заслужава не само заради интересната житейска и спортна история на Мохамед Али, но и заради присъствието в сюжета на значими за онова време социално-политически мотиви от живота в Съединените щати.

Няма да е пресилено да се каже, че обаянието на Смит е вродена черта. Хроникьори разказват, че в детството си Уил е съумявал да се измъква от всякакви ситуации благодарение на чара си и заради това получава прозвището Принц. Бил е сред добрите ученици и неслучайно получава покана за стипендия в университета в Масачузетс. Той обаче отказва, тъй като шоубизнесът го влече повече. И е редно да кажем няколко думи и за увлечението му по музиката. С рап започва да се занимава още на 12 години и след една случайна среща с Джеф Таунс започват съвместна работа като DJ Jazzy Jeff and the Fresh Prince. Издават два платинени албума и им е присъдена първа награда „Грами“ за рап музика.
Интересно е да се отбележи, че на 18 години Уил Смит вече е милионер, а успехите му в киното го карат да сложи един доста висок хонорар от 5 млн., за да се снима във филм. Което не му пречи в една от медийните си изяви да заяви следното: „Ние харчим пари, които нямаме, за неща, от които не се нуждаем, за да впечатлим хората, които не ни интересуват“.

Популярността на Уил Смит се дължи и на едно негово участие в нашумял комедиен тв сериал – „Свежият принц от Бел Еър“. В тази поредица актьорът играе сам себе си и в интерес на истината също заработва доста сериозни хонорари…

И ако отново се върнем към скандалната плесница на Оскарите, през същата 2022 година, но през есента, Смит пусна първия си филм след въпросната церемония. В интерес на истината лентата бе заснета още преди скандала, но пък се забави нейната премиера. Филмът „Еманципация“ тръгна в началото на декември 2022-ра. Той е исторически трилър, който се базира на истинска история. Става дума за мъж, който се опитва да избяга от робство. Хроникьори веднага отбелязаха, че макар да има забрана да участва в церемонии на „Оскар“, това не пречи на Смит да бъде номиниран за приза в „Еманципация“. Последната дума остана в Академията…

Снимки на Уил Смит

Floyd Lawton shows Deadshot | Suicide Squad

326
0
0
0

Онлайн филми с участието на Уил Смит