FilmiFen » Актьори » Стивън Сегал

Стивън Сегал

Още за Стивън Сегал

Стивън Сегал
Категория: Актьори
Име: Стивън Фредерик Сегал
Роден: 10 април 1952 г.
Националност: САЩ
Професия: актьор
Активност: от 1988 г. до днес
Стивън Сегал – винаги добрият

… Във филмите той винаги е добрият, който е силен, бие престъпниците, наказва ги, въздавайки справедливост, и помага на слабите и жертвите в борбата им с бандитите. Майстор е в боя и надвива по няколко съперници наведнъж. Подобно на други холивудски звезди и той се причислява към категорията екшън герои. Той е Стивън Сегал.

Може да е любимец на мнозина киномани, но пък колеги актьори и режисьори твърдят, че е от оня тип личности, с които се работи много трудно – и на снимачната площадка, и извън нея. Филмите му са въртени много пъти в България и продължават да се въртят. А за изградения от екрана образ можем пак да кажем – той е добрият, който въздава справедливост.

Освен дарбата му да се бие, за него се знае още, че е добър музикант. Свири на китара и дори има няколко авторски композиции.
Що се отнася до бойните му умения, те не са случайни. Роден е през 1952 г. в семейството на баща математик и майка медицински технолог, хора, които нямат нищо общо нито с киното, нито с бойните изкуства. Те обаче, бойните изкуства, привличат Стивън още от малък и той е едва на 7, когато започва да учи карате. После се увлича от айкидо и в този спорт, който разчита най-вече на силата на противника, постига най-голям напредък, има 7 дан. Има още черни колани по джудо, карате и кендо.

Любопитното е, че той е първият неазиатец, който отваря школа по айкидо в родината на бойните спортове Япония. И в това няма нищо случайно, тъй като се е учил от един от най-близките ученици на основателя на това бойно изкуство сенсей Морихей Уешиба. При толкова познания за бойни изкуства съвсем нормално е тези умения да виждаме и във филмите с участието на Стивън Сегал.

Първата лента е от 1988 г. и това е „Над закона“, в която актьорът изпълнява главната роля. Той естествено е полицай и се бие добре. После на екран се появява друг филм, също превърнал се в хит за Сегал – „Труден за убиване“. В стихията си Стивън е и в „Огън под земята“ от края на 90-те години. Тук той е специален агент от Агенцията за опазване на околната среда и върви по дирите на мини, заплашващи с екологична катастрофа.

Тук е мястото да кажем, че извън киното Сегал е върл природозащитник, подкрепя много подобни неправителствени организации. Има и награда за подкрепа на организацията „Хора за етичното отношение към животните“.

Между другото, не заради тези посочени факти, а заради всичките му изпълнения в киното и в живота някои го определят като чудак и дори откачалка. Това сигурно е пресилено, но пък се привеждат като доказателства разнородни факти в подкрепа на тези определения. Примерно казва се, че добър екшън актьор, направил главни роли във филми като „Огън под земята“, „В леговището на звяра“, „Открити рани“, „Под обсада“, в същото време има антинаграда „Златната малинка“ за най-лоша режисура във филма „Опасна зона“.

Свири на китара като един наистина добродушен човек, но се кара с колегите си на снимачната площадка, своеволничи, заформя скандали, пренаписва сценариите, както му е угодно, по време на репетиции за филма „Никога не казвай никога“ дори чупи китката на Шон Конъри. Казват, че често критикува колегите си незаслужено и дори унижава актьорския състав. Е, няма как да е сред най-харесваните и обичани актьори. (Вж. отделно филмографията на Стивън Сегал).

След всичко, казано дотук, едва ли изненадва някого фактът, че освен американско той има сръбско и руско гражданство. Руското е обяснимо – баща му е син на руски евреи емигранти в Щатите, но сръбското му поданство няма обяснение. Иначе подобно на други звезди и Стивън си има собствена марка парфюм – напълно в духа на традицията, но пък има още нещо, които други екшън герои нямат – енергийна напитка „Светкавицата на Стивън Сегал“. Казват, че тя се прави по лично негова рецепта и е на билкова основа. Подшушва се, че освен да прави човека силен, била и мощен афродизиак. Само дето не се знае дали я има в България…

А що се отнася до чудатостите му, те съвсем не свършват дотук. Един от неговите будистки учители го обявява за тулку, което означава, че е превъплъщение на будистки лама. Самият Стивън има навика да послъгва, че е помагал в бойната подготовка на агенти на ЦРУ – нещо, което дори съпругата му категорично отрича. В един момент от битието си дори е съден за сексуален тормоз и нелегален трафик на жени за секс.

Въпреки всичко, казано дотук, Стивън си има своите милиони почитатели, които се възхищават на неговата сила и чувството му за справедливост. Той самият пък казва: „Преодолявайки страстите, нещастието и привързаността, ние ставаме по-силни“. Явно това е една от неговите рецепти за успех…

Снимки на Стивън Сегал

Steven Seagal's Best Fight Scenes!

343
1
1
0

Онлайн филми с участието на Стивън Сегал