FilmiFen » Филми драма » Provedence / Провидение (1977)

Provedence / Провидение (1977)

Гледай онлайн - Provedence / Провидение (1977)

Provedence / Провидение (1977)
SD 360
Година: 1977
Държава: Франция, Швейцария
Режисьор: Ален Рене
В ролите: Дърк Богард, Елън Бърстин, Джон Гилгууд, Илейн Стрич, Дейвид Уорнър, Денис Лоусън, Петер Арне, Самсон Фенсилбер, Ана Уинг и др.
Времетраене: 103 мин.
Български дублаж: Не
В навечерието на 78-ия си рожден ден писателят Клайв Лангам (Джон Гилгууд) прекарва поредната безсънна нощ в агония, опитвайки се избави от болката с помощта на алкохол и литературни фантазии.

Той си представя последния си роман, чиито герои са негови роднини: собствен син и незаконен син, жена му, която се самоубила преди години... Писателят, който не се интересува от реалността, сякаш играе ролята на Провидението, контролирайки героите като марионетки.

Това, с което Ален Рене е добър, е неговият откровен модернизъм. Експериментите му с темпо-ритъма /"Миналата година в Мариенбад", "Обичам те, обичам те"/ са формална черта и отличителен белег на режисьора. Освен това това свойство изглежда е характерна черта именно на европейския мироглед (да си спомним Пруст в "В търсене на изгубеното време" и други подобни).

"Провидение" е още по-интересна техника. Възрастен писател бонвиван, вече изпитал всички прелести на възрастта (от хемороиди до носталгия) и дори измъчван от комплекс за вина за самоубийството на жена си, се забавлява да пише в главата си житейската история на децата си и техните жени-любовници. Освен това той го прави много страстно, като понякога губи нишката на историята и тогава героите, които започват да живеят собствения си живот, биват въвеждани в абсурдни ситуации.

Творческият процес е образно изразен в сцената на аутопсията на отварянето на трупа на старец. Писалката се оприличава на скалпел. И цялата тази история също е опит на писателя да се справи със собствените си преживявания и страхове. В същото време филмът все още е много жизнеутвърждаващ (сцената с мъртвеца се противопостявя с разрязването на пилешкия бут на парти за рожден ден). Уикипедия ни разказва за влиянието на този конкретен филм върху стила на Линч. Изглежда, че е така.

Поне някакво неуловимо впечатление от "Провидението" (е, и пиле, разбира се) ни кара да си спомним "Гумена глава". Въпреки че това е субективно, разбира се. Във филма има много вино (защото старецът на практика е алкохолик) и разговори. Накрая да допълним и великолепния актьорски ансамбъл, в който Джон Гилгууд заема особено място с поредното си изпълнение в плеадата изключителни роли в кариерата му.

Онлайн филми Филми драма. Provedence / Провидение (1977)

Плейъри Помощ
default
0
0
0
505