FilmiFen » Български » Кит (1967)

Кит (1967)

Гледай онлайн - Кит (1967)

Кит (1967)
SD 240
Година: 1967
Държава: България
Режисьор: Петър Б. Василев
В ролите: Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Цвятко Николов, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Димитър Панов, Любомир Киселички, Радой Ралин, Надя Топалова, Катя Чукова
Времетраене: 1:20:17
Български дублаж: Да
Риболовният кораб "Одисей" е на път към пристанището. Уловът е само една рибка хамсийка, но докато стигнат до брега преувеличенията я превръщат в кит. При подготовката за тържественото посрещане на моряците лъжата се разплита. Моряците слизат от кораба, директорът на управлението държи пламенна реч и тогава се появява главата на измисления кит и го поглъща. Морето се успокоява.

Филмът има една от най-скандалните съдби в историята на българското кино. Заснет е през 1967 година но не излиза на екран до 1970 година, когато е показан в няколко малки киносалона, като значително цензурирана версия от комунистическите власти.„Кит" сатиризира съществуващите дефекти в икономическата и социална структура на държавата през онези години. Нещо повече, филмът недвусмислено посочва точните носители на негативните ефекти. Под прицел е съществуващият бюрократичент патос на различните управленски нива. Патос, посредством който, данни и информация се манипулират в името на несъществуващи постижения.

Във филма се раждат едни от най-попуплярните цитати в българската кинематография.
За съжаление това е последният филм на Цвятко Николов. Той умира малко след като филмът е пуснат през 1970 година. В някои епизоди виждаме и съпругата на режисьора - актрисата Валентина Борисова.
Единият от рибарите в корабчето около Вачков е брат на съпругата му в реалния живот.
За колекционерите на български филми
Кит (1967)

Онлайн филми Български. Кит (1967)

Плейъри Помощ
default
11
7
-4