FilmiFen » Български » Под Игото (1952)

Под Игото (1952)

Гледай онлайн - Под Игото (1952)

Под Игото (1952)
SD 240
Година: 1952
Държава: България
Режисьор: Дако Даковски
Времетраене: 112 мин.
Български дублаж: Да
Етикети: под, игото, 1952
България е под турско робство. В село Бяла черква се завръща след бягство от Диарбекир Иван Краличът. В училището има открит урок. Ученичките на Рада Госпожина се притесняват от заплетените въпроси на гърчеещия се Киряк Стефчов. Тогава се намесва новият учител Бойчо Огнянов, който помага на момичетата. Доктор Соколов и Огнянов организират хората в таен комитет за вдигане на въстание. Представителя на Клисура - Боримечката, се среща с Огнянов и му обещава подкрепа.

От Киряк Стефчов турците разбират, че Огнянов е Иван Краличът. Отиват да го арестуват в църквата, откъдето по време на служба той се измъква с помощта на Колчо слепеца. На седянка в дядо Стойковата къщa в Клисура моми и ергени се веселят. В същото време в мазето Огнянов оповестява датата на въстанието.

Подготовката на въстанието е в пълен ход. Рада и Бойчо си дават клетва за обич. Извършено е предателство и въстанието избухва по-рано. Клисура и Бяла Черква горят. Въстанието е жестоко потушено. Русия обявява война на Турция и руските войски заедно с българските опълченци освобождават България. Народът въсторжено посреща победителите и празнува дългоочакваната свобода.
Под Игото (1952)

Онлайн филми Български. Под Игото (1952)

Плейъри Помощ
default
19.5
18
-1.5